Är du redo för nya F-gasförordningen?

F-gasförordningen är en stor fråga för alla butiker som har kylanläggningar. Redan 2015 trädde lagen i kraft som innebär ett successivt minskat utsläpp av fluorerade växthusgaser vilket på sikt ska minska den globala uppvärmningen. Alla kylmedier som innehåller f-gas ska ersättas av andra kylmedier – och nu börjar det bli dags att välja väg.

 

Förbud för de vanligaste kylmedierna

– Från och med januari 2020 kommer en stor del av de vanligaste kylmedierna idag att bli förbjudna i nyinstallation och service, säger Niklas Rindhagen, delägare Wica Cold AB (https://www.wica.se/sv) , kyldisktillverkare.

 

Hur påverkar det mig som handlare?

– Alla som har ett kylsystem som innehåller F-gas berörs, det vill säga i praktiken berörs alla handlare som ännu inte byggt om till naturliga köldmedier, säger Niklas Rindhagen.

På f-gaskollen.se (http://f-gaskollen.se/ ) kan du enkelt räkna fram vilken CO2-ekvivalent ditt kylsystem har och ta reda på hur du berörs av den nya förordningen.

 

Behöver man byta ut hela kyl- och frysdiskar eller räcker det med att byta köldmedier?

– Man kan konvertera till en gas som har en lägre GWP. Det ger dock en del nackdelar driftsmässigt och man skjuter bara problemet framför sig. Den vanligaste konverteringsgasen, ersättningsgasen, blir förbjuden 2022. Man kan även byta ut ”hjärtat”, kylbatteriet, till ett som klarar naturliga köldmedier och på så sätt spara resten av kyldisken, säger Niklas Rindhagen.

 

Höga utsläpp jämfört med biltrafiken

Det finns olika gränsvärden för GWP. GWP anger gasens relativa påverkan på växthuseffekten.

– Enkelt kan sägas att som jämförelse så ger ett kilo av den vanligaste gasen, R404a, lika mycket CO2-utsläpp som en normal bensinbil släpper ut på ett helt år, dvs 3900 kg, säger Niklas.

 

Hur hanterar ni övergången på Wica Cold?

– Vi ger information, råd och stöd till handlare. Man måste till exempel anpassa sig efter butikens ålder, storlek och framtidsplaner. Vi tänker hållbart, det vill säga, vi vill inte att man ska skrota eller avveckla en produkt i förtid. Alla produkter vi säljer idag finns med naturliga köldmedel. Och vi förbereder redan nu för nästa stora steg – EU-direktiv om energisnåla kyldiskar, säger Niklas Rindhagen.

Här kan du se mer om bakgrunden till F-gasförordningen:

 

 

Gabriella Mellergårdh, Butiksinredning.se

  


Kategorier

Juridik
Miljöfrågor
frys & chark
Kyl
Liknande sidor


  Sök överallt på hela hemsidan

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår