Återvinning i butik – vet du vad som gäller?
Gamla hushållsapparater, leksaker, belysning och elverktyg – allt sådant är du som elektronikbutik med yta på över 400 kvadratmeter skyldig att ta emot för återvinning. För andra butiker gäller principen en mot en – köper du en ny diskmaskin så ska du kunna lämna in en gammal, oavsett var den tidigare är köpt.
Tar du emot gammal elektronik?
Naturvårdsverkets statistik visar att upp emot 6 000 ton farligt småelsavfall hamnar i hushållssoporna varje år. Med reglerna för återvinning i butik, som infördes för två år sedan, hoppas man att trenden ska vända.
Men visste du att det inte räcker att vänta i avvaktan på att någon ber att få lämna in sin gamla elektronik? Som butiksägare är du också skyldig att upplysa kunden om möjligheten att lämna in uttjänta produkter, även om du bara är en liten kiosk som säljer ficklampor.
Textilier – avfall eller resurs?
När det gäller insamling och återvinning av textilier är reglerna mer svårtolkade. Butikskedjor som Lindex, Kapp&Ahl och Hemtex har redan organiserad inlämning av kläder och hemtextilier i sina butiker. Att insamlingen strider mot lagen toppade plötsligt löpsedlarna – eftersom textilier räknas som hushållsavfall och därför hamnar under kommunernas ansvar. Men det är också en fråga om tolkning. Inom handeln har man valt synsättet att textilierna inte är avfall utan en resurs för återvinning.
Så här tänker H&M om gamla uttjänta kläder: Bring it on!
Hållbarhet allt viktigare i kampen om kunderna
För att nå ut till morgondagens kunder blir det allt viktigare för butiker att ta sitt ansvar i konsumtionskedjan och återföra råvaror och material i produktionscykeln. Att erbjuda inlämning för återvinning i sin butik signalerar trovärdighet och hållbarhetsfokus vilket ökar förtroendet hos kunderna.
Gabriella Mellergårdh