tyst timme i butiken

Ett varuhus där alla måste vara tysta

Hur anpassad är din butik för människor med särskilda behov? Aseda Living i Manchester, England, har inför en tyst timme varje vecka för att hjälpa personer med autism och andra som besväras av höga ljud. Inga tv-skärmar, ingen bakgrundsmusik och inga brummande rulltrappor.

Dessutom har man skapat en karta över butiken som visar vägen utan ord, vilket också blir till hjälp för besökande kunder med andra funktionsnedsättningar.

Butikschefen Simon Lea fattade det något ovanliga beslutet efter att ha sett en mammas förtvivlade situation med sin son inne i butiken.

– Pojken var helt vild, sparkade och skrek, och hans mamma var helt slut. Hon berättade för mig att han var autistisk och hade fått en fullständig härdsmälta, berättar Simon för tidningen Manchester Evening News

Simon gav pojken en fotboll från butiken för att lugna ner honom.

– Grabben tittade på mig och började leka med bollen, och hans mamma var den gladaste människa jag någonsin sett, bara för att jag gav honom en fotboll, säger Simon.

 

Händelsen fick butikschefen Simon att fundera över vad han kunde göra för att förbättra shoppingupplevelsen för alla kunder. Efter att ha rådgjort med en kvinna i personalen som också har en autistisk son kom Simon fram till att en tyst timme i butiken skulle vara ett konkret sätt.

 

Se Simon Lea berätta om sitt beslut här »

Tillgänglighet för alla är en grundregel

Tillgänglighet för alla är en grundregel som också är lagstadgad i Sverige enligt Plan och Bygglagen (PBL). Bo boverket.se finns information om regler och tillämpning. Alla offentliga lokaler, dit butiker hör, ska vara tillgängliga även för funktionshindrade personer. Och här gäller det att ta hänsyn till alla slags funktionshinder, till exempel:

 

 

    • Svårighet att röra sig

 

    • Svårt att höra

 

    • Svårt att se

 

    • Svårt att förstå

 

    • Överkänslighet

 

 

Här kan du läsa Konsumentverkets och Svensk Handels råd om hur du skapar en butiksmiljö som är anpassad för alla. 

 

 

 

 

 

 

  


Kategorier

Trender
Inspiration
Liknande sidor


  Sök överallt på hela hemsidan

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår