Handel i fysisk butik ökar

662 miljarder kronor – så mycket handlade svenskarna för i fysiska butiker under 2017. Det innebär en ökning med 1,1 procent jämfört med 2016 och här står dagligvaruhandeln för den stora tillväxten, visar nya siffror från HUI Research (http://news.cision.com/se/hui-research/r/sallankopsvaruhandeln-i-butik-stillastaende-under-2017,c2607862).

Även detaljhandeln har ökat i omsättning under 2017 i 62 procent av landets kommuner. Ju fler invånare, desto mer klirr i kassan såklart. Stockholm, Göteborg och Malmö svarar tillsammans för nära 21 procent av detaljhandelns omsättning i Sverige.

Solna och Umeå i topp

Allra bäst går detaljhandeln i Solna kommun. Här har man ökat med 4 procent. Tätt efter kommer Umeå med en tillväxt på 3 procent, en tillväxt som varit tydlig sedan 2016 då man invigde det nya handelsområdet Avion Shopping (https://www.avionshopping.se/) på Söderslätt, där även Ikea öppnade ett nytt varuhus under 2016. Avion Shopping utsågs dessutom till Sveriges bästa köpcentrum 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=Rerr6l2HeIM

Den fysiska butiken dominerar handeln

Visserligen har sällanköpshandeln i butik stått stilla under fjolåret, detta på grund av att e-handeln stått för merparten av försäljningstillväxten i branschen. Men även om e-handeln växer kraftigt inom detaljhandeln är ryktet om den fysiska butikens död betydligt överdrivet. I dagsläget står nämligen den svenska detaljhandeln i fysisk butik för 91 procent av den totala omsättningen medan e-handeln står för endast 9 procent.

Mer om nuläget för detaljhandeln i Sverige kan du läsa här: http://www.svenskhandel.se/globalassets/dokument/aktuellt-och-opinion/rapporter-och-foldrar/e-handelsrapporter/det-stora-detaljhandelsskiftet_2018-digital-version-08052018.pdf

 

Gabriella Mellergårdh

  


Kategorier

Inspiration
Ekonomi
Liknande sidor

Aktuellt i butiksbranschen

  Sök överallt på hela hemsidan

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår