Hur kan man skydda sin butik på bästa vis?

Så länge som det finns folk som av olika anledningar försöker stjäla så kommer butiker att behöva investera i säkerhet. Många gånger så kan man se till att fullkomligt motverka brott genom att installera kameraövervakning och varularm som avskräcker från brott. Man kan också jobba med butiksinredning som gör att butikslokalen känns säker och trygg att vistas i. När de som jobbar i butiken har god översikt och vet precis vilka säkerhetsrutiner som gäller så skapar man en atmosfär som motverkar stölder eller hot. Sedan så är det ju faktisk så att man måste inse att olika områden har olika karaktär och att det gäller att se över sin säkerhet i enlighet med den miljö som man driver butiken i.

En säker butik

En säker butik handlar inte bara om att man har ordentliga lås och galler över fönster, säkerhet inkluderar de rutiner man jobbar med. Ett klassiskt exempel på detta är att låta kassaapparaten stå öppen med tomma pengafack då man lämnar butiken. Detta så att tjuven som kanske kikar in ser att det faktiskt inte finns några pengar att försöka komma åt. När både personal och kunder upplever att butiken är en säker plats att vistas på så får det goda konsekvenser, så man kan se det där med säkerhetsutrustning och säkerhetsrutiner som en mycket viktig del av försäljningsstrategin.

Kameraövervakning som syns på ett osynligt sätt

En del tycker inte att det är trevligt med kameror som kikar överallt inklusive i provhytter. Å ena sidan så är det bra om det märks att man kameraövervakar sin butik då detta leder till att den som kanske tänkt försöka stjäla något eller utföra ett rån tänker om. Å andra sidan så vill man ju inte skapa otrivsel för kunder som tycker att det är obehagligt att bli filmad. Man kan sätta upp skyltar där man talar om att butiken övervakas med kamera, men sedan så kan man vara noga med att placera kameror diskret. Dessutom så behöver man verkligen inte sätta upp kameror i provhytter då detta är rent ut sagt oförskämt. Det är bättre att lära personal vad som kan vara tecken på att en person som varit i provrummet lagt något i väskan hellre än att placera plagget på hyllan igen.

Säker kontanthantering

Hur man hanterar kontanter på ett säkert sätt är något av en vetenskap. Till att börja med så lönar det sig att investerar i en kassadisk som har utformats för att göra det lätt att hålla uppsikt över pengahantering. Kunder bör inte ha alltför stor insyn över kassans pengafack samtidigt som man måste tänka på att med jämna mellanrum lägga undan större valörer som kan vara riskabla att ha i den kassamaskin som man hela tiden öppnar och stänger. För att hålla kontanter säkra tills slutet på dagen då man gör kassan och räknar av så kan man behöva ett kassaskåp där man låser in värdesaker. Tänk på att detta kassaskåp bör vara utom synhåll så att ingen får för sig att det finns en massa pengar och värdesaker att försöka sig på i ett skåp. Ju lägre profil man kan hålla desto bättre, så tänk ut bra system för att ha en så diskret pengahantering som bara möjligt.

Trygg personal

Personalen måste känna sig trygg och vara väl insatt i hur olika situationer ska hanteras. Det finns nämligen en hel del psykologi omkring det där med brottslighet och hur man kan upptäcka att något inte står rätt till. När personal kan hålla ett vaksamt öga på sådant som kanske verkar lite konstigt så kan man många gånger slå larm långt innan något verkligen händer. Beroende på vad man säljer så är risken för faktiskt inbrott olika stor och därför så kan vissa butiker kräva en viss typ av rutiner för öppning och stängning medan en annan inte alls behöver så rigorösa regler.

Rätt inredning

Med rätt butiksinredning så kan man se till att butiken får en maximal säkerhet. Kassadisken som är utformad med säkerhet i åtanke är ett exempel men det finns förstås mer. Insynen påverkas av den typ av fönster som man har och hur möbleringen ser ut. Med belysning så kan man också få butikslokalen att bli alltför knepig att ta sig in i då detta kommer att märkas på långt håll. Med tanke på detta så är det verkligen viktigt att man satsar på bästa möjliga inredning som har designats både med tanke på komfort och estetik, och med tanke på säkerhet.

  


Kategorier

Belysning
Övervakning
Larm
Liknande sidor

Få hjälp med din butikslokal
Butiksbelysning - TEMA

  Sök överallt på hela hemsidan

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår