butiksbelysning

Intervju med Jonas Falk på Xcen belysning

Skruva upp ljudet, tryck på playknappen och lyssna på intervjun med Jonas på Xcen.

 

 

Xcen är specialister på butiksbelysning och de jobbar med kompletta ljuskoncept för butikslokaler. Med över 30 år i branschen så har de stor erfarenhet av att inreda lokaler med bra belysningssystem. Vi pratade lite med Jonas Falk, som är ansvarig för marknadsföring och försäljning på Xcen, för att få veta lite mer om belysning i butiker och hur de jobbar för att skapa behagliga butiksmiljöer där kunder trivs och köper mer.

 

På Xcen så jobbar ni med effektiva belysningslösningar för butiker och andra lokaler, hur kan belysningen i butiken påverka kunderna och deras köplust?

Det kan den göra på flera sätt. För det första så trivs man i en välinredd och väl belyst lokal. Då kunden trivs så spenderar den mer tid på plats och det kan förstås leda till att man handlar mer. Bra belysning guidar kunden runt i butiken så att den ser vad som finns vilket kan trigga fler köp. Har du utvalda produkter exponerade med lite extra belysning som fångar kundernas intresse så kan du trigga köplusten på det sättet.

Man kan också jobba med inspirationsbilder och snygga utställningar som då de är väl belysta ökar köplusten.

 

Vilka är vanliga misstag som butiker gör vad gäller belysning?

Med fel belysning så kan man döda köplusten. Det kan till exempel vara så att man har belysning som bländar eller flimrar och då trivs man inte i lokalen. När man inte trivs så handlar man mindre. Här kan det ju också vara så att dålig luft och för hög musik leder till att folk inte vill handla i butiken. Dåligt ljus i omklädningsrummen är också ett klassiskt misstag som leder till sämre köplust.

 

Varför ska man vända sig till er då man behöver butiksbelysning?

När vi jobbar mot butiken så jobbar vi som en komplett ljuspartner och inte bara som en leverantör av X antal nya armaturer. Vi träffar butiksägaren och ser på lokalen. Vi ser på takhöjd, skyltfönster, entré, olika avdelningar, och vad man vill att kunden ska göra i butiken. Vi lyssnar också på butiksägarens önskemål och vilken budget som finns.

 

Vi tar in alla faktorer och kommer med ett belysningsförslag till butiken. Ibland kan man använda den belysning som finns genom att flytta runt den och rikta om den. Det kan också vara så att vi uppgraderar gammal belysning med nya LED-lampor. Vi presenterar ofta nya armaturer och då är det rätt ljusstyrka, ljusfärg och rätt spridningsvinkel som ska tas fram för att passa de produkter som ska belysas.

 

Vilka råd kan ni ge till butiker som behöver uppgradera sin belysning?

Vi brukar ge exponeringsråd. Det kan till exempel vara så att man behöver satsa mer på skyltfönstret och belysa mer där. Det kan också vara så att man behöver betänka vad man vill ska vara det första som kunden ser när den kommer innanför butikens dörrar. När detta har bekräftats så kan vi sätta en extra spotlight på just den utställningen.

 

Man kan alltså säga att ni skapar skräddarsydda lösningar för varje kund.

Ja, efter den lokal, budget, och de önskemål som finns så skapar vi belysningslösningar som leder till bättre trivsel och ökad köplust i butikslokalen.

Läs mer om Xcen här

  


Kategorier

Liknande sidor

Få hjälp med din butikslokal
Butiksbelysning - TEMA

  Sök överallt på hela hemsidan

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår