Lysande affärer med rätt butiksbelysning

Det har sagts förut och det tål att sägas igen – med rätt belysning ökar du förutsättningen för lyckad försäljning. Bygger du en lokal från grunden eller bygger om en befintlig butik så är belysningen minst lika viktig som resten av inredningen. Det är en god investering att ta hjälp av en expert för ljusberäkning och dimensionering. Så här kan det gå till: 

 

 

3E Design AB berättar om ett antal punkter i din butik där belysningen är absolut avgörande:

 

• Skyltfönstret. Det första kunden ser, därför är belysningen här allra viktigast. Både punktbelysning och allmänbelysning behövs. Tänk gärna på att skapa kontraster som ger en spännande miljö. Ljussättning efter årstid är också ett bra sätt att planera och tänka.

 

• Entrén. En ljus entré ger en välkomnande känsla. Använder du spotlights vid entrén bör spridningsvinkeln ligga på medium.

 

• Väggar. Med rätt belysning på innerväggarna skapas en god rumsuppfattning. Belysta väggar lockar också kunden från huvudgångar in bland produkthyllor. Och med hjälp av nedhängande armaturer kan du skapa effektfulla ”väggar” mitt i lokalen för att avgränsa olika avdelningar från varandra. Tänk på att väggarnas färg påverkar ljussättningen. Att måla om kan vara ett stort lyft även för ljusmiljön. Och se till att ha mycket ljus längst in i butiken så att kunder lockas hela vägen in.


qwfqwfwqf


 

• Produktställ/säljytor. Eftersom kollektioner och produktsortiment kan ändras en hel del med säsong och kampanjer ställs stora krav på flexibla belysningslösningar. Vanligast är takbelysning som smälter in vad gäller färg och utseende men som kan riktas och skapa kontraster. Inbyggd belysning i produktställ och hyllor är också effektfullt.

 

• Provrummet. En vanlig anledning till dyra återköp vad gäller kläder är att kunden fått en helt annan bild av plagget i provrummet än när man sedan kom hem och provade kläderna i dagsljus. Till exempel är skillnaden mellan orange och brunt samt blått och svart svår att se om belysningen är dålig. Ett bra tips för provrummet är att installera neutralt eller anpassningsbart ljus där kunden kan välja belysning. Tänk på belysningens placering för att undvika skuggor, till exempel genom att placera ljuskällorna så att kunden blir belyst både framifrån och uppifrån.

 

• Kassadisken. Här bör belysningen inte vara för stark men den ska vara väl designad och genomtänkt för att ge värme och kanske belysa en logotype i anslutning till kassan.

 

Läs mer om belysningsplanering och ljussättning i Xcen AB:s Ljusskola: http://www.belysningsplanering.se/

 

 

 

 

 

 

  


Kategorier

Liknande sidor

Få hjälp med din butikslokal
Butiksbelysning - TEMA

  Sök överallt på hela hemsidan

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår