Vett och etikett för butikspersonal
Det sägs att tre av fyra kunder som lämnar en butik utan att handla gör det för att personalen är ointresserad. En skrämmande sanning, konstaterar Stefan Ekberg som ger ut månadsbrevet Butiktipset.
– Studier har visat att den som blir kontaktad av en säljare, antingen genom att de säger hej eller att de visar några saker, kommer att köpa mer. Men, och det är viktigt – det finns nästan ingen som gillar en hårdsäljare. Balansen är känslig, säger Stefan Ekberg.
Det allra första att fundera på är vad kunden ser när han eller hon kommer in i butiken. Vilket synintryck ger butikspersonalen?
– Dina kunder ser dig först och hör dig sedan. Håll koll på kläder, naglar, händer och tänder. Och kom ihåg att de kollar in dig. De funderar över om du är en person de kan gilla och respektera, säger Stefan Ekberg.
Lika självklart att tänka på är förstås att du som butiksbiträde uppmärksammar kunden som kommer in, att du säger hej med ett leende, men samtidigt gör det så subtilt att du inte upplevs som påträngande. Stolpa inte rakt fram och träng dig inte på i kundens personliga sfär.
– Då är risken stor att kunden inte ens hälsar tillbaka utan istället säger ”jag tittar bara”. Ta ett par steg tillbaka, observera vad kunden gör och kom ihåg att miljön är ny för kunden. Ge dem tid, säger Stefan Ekberg.

Kunden vill ha service så snabbt som möjligt – när man har efterfrågat den.
Ödmjukhet är också viktigt för butikspersonal, menar Stefan.
– Folk kommer inte att tycka om dig om du är en person som tror att du vet allt. Kolla ditt ego innan du går hemifrån. Du är i butiken för att ge service åt folk, och ibland måste du radera ditt ego för att kunna göra det.
Tydlighet är en annan viktig aspekt. Namnskyltar eller profilkläder är ett enkelt sätt att tala om vem som är anställd butikspersonal.
Och kom ihåg att ta hand om kunden hela vägen genom köpprocessen. Se till att kunden är nöjd även när man står vid kassan och betalar.
– Kommentera produktvalet. Säg att du har en likadan hemma och är jättenöjd. Eller berätta om andra som köpt varan som är nöjda. Köpet är inte avgjort förrän kunden är nöjd och har bestämt sig för att behålla varan, säger Stefan Ekberg.
Gabriella Mellergårdh, Butiksinredning.se