Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår
Deligate  minskar matsvinnet

Minska matsvinnet i butiken

Food Tech-bolaget Deligate har skapat ett digitalt ”bäst före”-system som varnar butiken i god tid innan produkterna blir för gamla. Kunderna säkras bra och färsk mat, butiken sparar pengar och matsvinnet minskar.

– Vi har märkt att vår produkt är helt rätt i tiden. Konsumenter är måna om att deras varor håller hög kvalitet, samtidigt som butikerna vill sälja bra mat. Vårt mål är att skapa en större medvetenhet och en långsiktig förändring kring något som är ett stort problem och en av vår tids viktigaste frågor, säger Adam Vikström, Deligates VD och medgrundare.

Håll koll i charkdisken

I stora som små butiker är det inte helt lätt att hålla koll på alla bäst före-datum, speciellt inte produkter i charkdisken och i mejeriet. Många butiker använder fortfarande manuella system, där de anställda med papper och penna skriver upp när produkter packats upp och när de går ut. Med ett sådant system är det självklart lätt att det blir missar och att butiken antingen får slänga gammal mat eller att kunder råkar få med sig för gamla produkter hem.


qwfqwfwqf


Effektiv rutin för datumkontroll

Företaget Deligate arbetade fram en tvådelad lösning. Ena delen av deras produkt är helt butiksinriktad och effektiviserar rutinen för datumkontroll. Med hjälp av den kan butiker exempelvis välja att rabattera varor som har kort utgångsdatum, snarare än att behöva slänga stora mängder mat efter att utgångsdatumet passerats.

Från manuellt till digitalt

Den andra delen av lösningen är riktad mot deli och charkdisk. Där hanteras ofta mat som är oerhört datumkänslig och det kan lätt bli missar när butiker använder manuella system. Med hjälp av Deligates produkt kan man digitalt registrera all mat som öppnats och sedan varnas när maten är nära bäst före-datum.


xcvcxv


Växer snabbt på marknaden

Företaget med huvudkontor i Örebro startades 2016 av tre unga entreprenörer. De har sin bakgrund både i livsmedelshandeln och avancerad systemutveckling. Tillsammans med handlare vill de ta ansvar för miljön och säkra kunder den bästa kvaliteten på mat.

 

På mindre än ett år har Deligate sålt in sin lösning till butiker från de flesta svenska matkedjor och produkten används idag av mer än 100 svenska livsmedelsbutiker i tjugo olika städer. Prognosen är att ha dubbelt så många användare innan året är slut.

Fler tips för att minska matsvinnet

De största konkurrenterna är just nu företaget WhyWaste; som även de arbetar med en digital bäst-föremärkning.

 

Varje år slängs 67 000 ton ätbar mat av svenska livsmedelsbutiker. Butikernas ansvar för att minska matsvinnet är belyst i en rapport från Forskningsrådet Formas. Läs mer här

 

Och med bättre koll på bäst-före-datum kan butiker också göra en viktig social insats istället för att slänga mat. Här är ett exempel:

 

 

 

 

Gabriella Mellergårdh

  


Kategorier

frys & chark
Produktnyheter
Livsmedel
Liknande sidor


  Sök överallt på hela hemsidan

Senaste inläggen

 

 Inspirationsbrev

Vi skickar ut e-brev med inspiration, tips & trix och produktnyheter. Fyll i dina uppgifter så får du också dessa brev.
Skicka!

Skickar...